Merhabalar efenimJ
Beni İnstagramdan ve Facebooktan takip edenler bu
postun konusu olan 2 tatlı kahramana aşinalar. İtiraf ediyorum bazen blog
yazmak zor geliyor, zaman bulamıyorum, erteliyorum. Fotoğrafları aktar uzun
uzun tarif yaz çok pratik olmuyor. Buna karşın instagram ve facebookta anlık
paylaşımlar daha pratik geliyor. Neticede vakit ayırıp tatlılarımın
ayrıntılarını blogumda paylaşmaya karar verdim. İlk kahramanımız kurban
bayramından kalma “Baklava” tarifi. Elceğizlerimle açtım kendilerini. Bursada
adettir bayram geldimi evde baklavalar yapılır ben de annem ve babannemden öyle
alışkın olduğumdan yapmadan durmadım. Amma velâkin bu yıl unun kurbanı oldum,
normalde kıyır kıyır olan baklavam bu yıl sert oldu L Daha güzel olsun diye baklavacıdan un aldım
fakat benim tarifime uymadı un. Demek ki bildiğinden şaşmamak lazımmış, siz
normal marketlerde satılan unlardan tercih edin lütfen. Selva olabilir mesela.
Geçelim tarife. Fotoğrafları ile birlikte anlatmaya çalışacağım:
Malzemeler:
Hamur için:
- 2 Yumurta
- 1 Ufak su bardağı süt
- 500 gr tereyağı
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Aldığı kadar elenmiş un
İç malzeme:
- Çekilmiş ceviz veya çam fıstığı
Açmak için:
- Bolca buğday nişastası
Şerbeti için:
- 1 litre su
- 1 Kg şeker
- Yarım limon
Yapılışı:
250 gr. Tereyağını mikrodalgada veya
mikrodalganız yoksa benmari usulü eritin. Dikkat edin pişmeyecek sadece
eriyecek. Yumurtaları, sütü, kabartma tozunu ve elenmiş unu ekleyin, standart
bir hamur kıvamında yoğurun.
Hamuru 60 a bölün
çok büyütemiyorsanız daha az bir sayıya da bölebilirsiniz. (Kenarda bekleyen
hamurların kurumaması için nemli bir bezle üzerini örtün.)
Böldüğünüz hamur
yumaklarını bol nişasta ile el büyüklüğünde açın, 4-5 tanesini aralarına bol
nişasta gelecek şekilde üst üste alıp hepsini birden oklava ile tepsi
büyüklüğünde büyütün, daha sonra ayırın.
Tek tek alıp üzerine ceviz veya fıstık
içi serpin, ince bir çıtaya sarıp büzün ve tepsiye sıralayın. Tepsi tamamlanınca,
dilimlere bölün.
Eğer burma baklava
değil de klasik düz baklava tercih ederseniz, büyüttüğünüz hamuru tepsiye alıp
üzerine iç malzemeyi koyun ve bu şekilde katlara devam edin.
Kesmesini de
fotoğrafta gördüğünüz şekilde yapabilirsiniz. Ben bu modeli babannemden
öğrenmiştim.
Tepsi tamamlanınca kalan
250 gr. tereyağını eritip baklavanın üzerine gezdirin.
150 derecede 1.45
Saat pişirin. Bu süre sizin fırınınızın performansına göre değişir. Üzeri
kızarınca pişmiş demektir.
Baklava pişerken
şerbeti hazırlayın. Su ile şekeri 20 dakika kaynatın inmesine yakın limonu
sıkın. Baklava fırından çıkınca şerbet ve baklava sıcakken şerbeti üzerine
dökün. Ertesi güne şerbetini çekmiş olur.
Bu tarifle yaklaşık
bir fırın tepsisi artı bir orta boy borcam baklava çıkıyor. Siz kendi arzunuza
göre tarifin miktarını değiştirebilirsiniz ben bu yıl 1.5 ölçü yaptım ve bunlar
çıktı ortaya J
İkinci kahramanımız ise “Damla Sakızlı Sultan Lokumu”
Bu tarifi Demetle Yemek blogunun sahibi demet
hanımın blogundan aldım ve tarif ettiği
şekilde yaptım. Tek farkı ben 2 saat balkonda beklettim, hava çok soğuk olduğu
için sertleşti 2 saatte. Tarif için tık tık
Hem yapması kolay
hem tadı güzel hem de görsellik açısından hoş bir sunum. Denemenizi tavsiye
ederim.
Bu da farklı bir
dekorasyon örneği. Damla çikolatayı eritip yağlı kağıda kalp şeklinde sıktım ve
buzdolabında birkaç dakika beklettim.
Hepinize Afiyet olsun J
Çok yakında başka bir postta görüşmek ümidiyle hoşçakalın...
yaaa bir tane de değil, kaç tatlı var burda, ama olmaz ki gece geceeeeeeeeee...... (:
YanıtlaSilHaklısınız :)
SilEllerinize sağlık çok güzel görünüyor tatlılarınız, ben fıstıklı burmaya bayıldım, zor ve emek isteyen bir tatlı. Yiyenlere afiyet olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuz ve ziyaretiniz için, ayrıca lokum tarifi için tekrar teşekkürler... Sevgiler...
Silellerinize sağlık.bu kadar çeşit tatlıyla damaklar şenlenmiştir atık.sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim Şule hanım, aslında ben yaş itibari ile küçük olduğum için bayramda bana gelen pek olmuyor, baklavaları kayınvalideme götürüyorum :)
Sil