2 Şubat 2013 Cumartesi

TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM




Merhabalar efenimJ
Beni  İnstagramdan ve Facebooktan takip edenler bu postun konusu olan 2 tatlı kahramana aşinalar. İtiraf ediyorum bazen blog yazmak zor geliyor, zaman bulamıyorum, erteliyorum. Fotoğrafları aktar uzun uzun tarif yaz çok pratik olmuyor. Buna karşın instagram ve facebookta anlık paylaşımlar daha pratik geliyor. Neticede vakit ayırıp tatlılarımın ayrıntılarını blogumda paylaşmaya karar verdim. İlk kahramanımız kurban bayramından kalma “Baklava” tarifi. Elceğizlerimle açtım kendilerini. Bursada adettir bayram geldimi evde baklavalar yapılır ben de annem ve babannemden öyle alışkın olduğumdan yapmadan durmadım. Amma velâkin bu yıl unun kurbanı oldum, normalde kıyır kıyır olan baklavam bu yıl sert oldu L Daha güzel olsun diye baklavacıdan un aldım fakat benim tarifime uymadı un. Demek ki bildiğinden şaşmamak lazımmış, siz normal marketlerde satılan unlardan tercih edin lütfen. Selva olabilir mesela. Geçelim tarife. Fotoğrafları ile birlikte anlatmaya çalışacağım:

Malzemeler:
Hamur için:  
  • 2 Yumurta
  • 1 Ufak su bardağı süt
  • 500 gr tereyağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar elenmiş un

İç malzeme: 
  • Çekilmiş ceviz veya çam fıstığı

Açmak için:         
  • Bolca buğday nişastası

Şerbeti  için:       
  • 1 litre su
  • 1 Kg şeker
  • Yarım limon


Yapılışı:      
250 gr. Tereyağını mikrodalgada veya mikrodalganız yoksa benmari usulü eritin. Dikkat edin pişmeyecek sadece eriyecek. Yumurtaları, sütü, kabartma tozunu ve elenmiş unu ekleyin, standart bir hamur kıvamında yoğurun.

Hamuru 60 a bölün çok büyütemiyorsanız daha az bir sayıya da bölebilirsiniz. (Kenarda bekleyen hamurların kurumaması için nemli bir bezle üzerini örtün.) 

Böldüğünüz hamur yumaklarını bol nişasta ile el büyüklüğünde açın, 4-5 tanesini aralarına bol nişasta gelecek şekilde üst üste alıp hepsini birden oklava ile tepsi büyüklüğünde büyütün, daha sonra ayırın. 




Tek tek alıp üzerine ceviz veya fıstık içi serpin, ince bir çıtaya sarıp büzün ve tepsiye sıralayın. Tepsi tamamlanınca, dilimlere bölün.




Eğer burma baklava değil de klasik düz baklava tercih ederseniz, büyüttüğünüz hamuru tepsiye alıp üzerine iç malzemeyi koyun ve bu şekilde katlara devam edin. 


Kesmesini de fotoğrafta gördüğünüz şekilde yapabilirsiniz. Ben bu modeli babannemden öğrenmiştim.




Tepsi tamamlanınca kalan 250 gr. tereyağını eritip baklavanın üzerine gezdirin.


150 derecede 1.45 Saat pişirin. Bu süre sizin fırınınızın performansına göre değişir. Üzeri kızarınca pişmiş demektir.





Baklava pişerken şerbeti hazırlayın. Su ile şekeri 20 dakika kaynatın inmesine yakın limonu sıkın. Baklava fırından çıkınca şerbet ve baklava sıcakken şerbeti üzerine dökün. Ertesi güne şerbetini çekmiş olur.


Bu tarifle yaklaşık bir fırın tepsisi artı bir orta boy borcam baklava çıkıyor. Siz kendi arzunuza göre tarifin miktarını değiştirebilirsiniz ben bu yıl 1.5 ölçü yaptım ve bunlar çıktı ortaya J



Yeşil görünen burma baklava fıstıklı diğerleri ise cevizli.

İkinci kahramanımız ise “Damla Sakızlı Sultan Lokumu” 


Bu tarifi Demetle Yemek blogunun sahibi demet hanımın blogundan aldım  ve tarif ettiği şekilde yaptım. Tek farkı ben 2 saat balkonda beklettim, hava çok soğuk olduğu için sertleşti 2 saatte. Tarif için tık tık



Hem yapması kolay hem tadı güzel hem de görsellik açısından hoş bir sunum. Denemenizi tavsiye ederim.



Bu da farklı bir dekorasyon örneği. Damla çikolatayı eritip yağlı kağıda kalp şeklinde sıktım ve buzdolabında birkaç dakika beklettim.

Hepinize Afiyet olsun J
Çok yakında başka bir postta görüşmek ümidiyle hoşçakalın...


6 yorum:

  1. yaaa bir tane de değil, kaç tatlı var burda, ama olmaz ki gece geceeeeeeeeee...... (:

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor tatlılarınız, ben fıstıklı burmaya bayıldım, zor ve emek isteyen bir tatlı. Yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz ve ziyaretiniz için, ayrıca lokum tarifi için tekrar teşekkürler... Sevgiler...

      Sil
  3. ellerinize sağlık.bu kadar çeşit tatlıyla damaklar şenlenmiştir atık.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şule hanım, aslında ben yaş itibari ile küçük olduğum için bayramda bana gelen pek olmuyor, baklavaları kayınvalideme götürüyorum :)

      Sil