6 Aralık 2011 Salı

MERKEZ EFENDİ

MESİR MACUNU'NUN MUCİDİ MERKEZ EFENDİ

Merkez Efendi kimdir desem birçok kişi bilmez fakat kendisi hepimizin bildiği meşhur mesir macunu'nun mucididir. Merkez Efendi diye bir zatın varlığını ilk olarak denizlide bulunan Merkez Efendi mahallesi ve caddesini duyarak öğrendim. Bugün elime geçen denizli belediyesinin çıkardığı "Hayat" dergisinde ise osmanlı döneminin büyük alimlerinden biri olan Merkez Efendinin hikayesini okudum ve sizlerle paylaşmak istedim. 
Merkez Efendi, Denizli’nin Sarhanlı köyünde 1460 yılında doğar.On beş yaşında iken Bursa’ya gider ve Orada veliyüdin medresesi’ne girerek hem medrese tahsilini yapar, hem de asrın sayılı alimlerinden Hızır Beyzade Ahmet Paşa’dan ders alır.15 sene süren tedristen sonar medreseden icazetnamesini alarak İstanbul’a gelir burada da tefsir, hadis, fıkıh ve tıp eğitimleri alır. İstanbul yıllarında o dönemin irfan sahiplerinden biri olan sünbü efendiyi rüyasında gören merkez efendi sünbül efendiyi bulur ve eğitimini onun yanında sürdürür.
Bilgisi, tecrübesi ve kişiliği ile gönüllere taht kuran Merkez efendi 1526 yılında Manisada kurulan Darüşşifanın başına getirilir. Bu sırada Kanuni Sultan Süleymanın annesi hafsa hatunun rahatsızlanması üzerine 41 çeşit bitkiden oluşan mesir macununu yapar ve hafsa sultanı iyileştirir. Böylelikle ünü sınırları aşar.
Ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adayan Merkez Efendi, 1551 yılında vefat eder. Cenaze namazını Şeyhülislam Ebussuud Efendi kıldırırken "Dünyada riyasız biri varsa o da Merkez efendidir" diyerek yüce kişiliğine dikkat çekmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder